Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından, Otomotiv Mühendisleri Topluluğu (Society of Automotive Engineers, SAE) iş birliği ile düzenlenen 9. Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı’na (IAEC 2024) akıllı hareketlilik damgasını vurdu.

Brisa, Kış Aylarında Güvenli Sürüş İçin Kış Lastiği Öneriyor Brisa, Kış Aylarında Güvenli Sürüş İçin Kış Lastiği Öneriyor

Esma Dilek: "Akıllı mobilite, ulaşımın geleceğini yeniden tanımlıyor”

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı ve AUS Türkiye Başkanı Esma Dilek, akıllı hareketlilik kavramının günlük yaşam ve iş dünyasında ulaşım altyapısının yeniden tasarlanmasını gerektirdiğini belirtti. Esma Dilek, “Akıllı hareketlilik, sadece geleneksel motorlu taşıtları değil, talebe dayalı yolculuk ve araç paylaşım hizmetleri gibi yeni ulaşım modlarını da içeren bir ekosistemdir. Akıllı Mobilite, Ulaşımın Geleceğini Yeniden Tanımlıyor” dedi.

Çağrı Yüzbaşıoğlu: "Akıllı hareketlilik ekonomiye katkı sunuyor"

ISSD Yönetim Kurulu Başkanı ve AUS Türkiye Başkan Yardımcısı Çağrı Yüzbaşıoğlu, bağlantılı hareketlilik üzerine yaptığı konuşmasında, akıllı ulaşım çözümlerinin güvenlik, ekonomi ve çevre açısından sağladığı faydalara dikkat çekti. Yüzbaşıoğlu, bağlantılı hareketliliğin, araçtan her şeye (V2X) haberleşme teknolojileri sayesinde sürücü ve yolcuların tehlikeli durumları önceden algılayarak daha güvenli bir ulaşım deneyimi yaşamasını sağladığını belirtti. Ayrıca, akıllı hareketlilik uygulamalarının verimliliği artırarak ekonomiye katkı sunduğunu ve çevresel etkileri azalttığını ifade etti.

Erhan Köseoğlu: "Akıllı hareketlilik şehirlerde daha verimli bir trafik yönetimi sağlayacak"

Ford Otosan Büyüme ve Akıllı Hareketlilik Direktörü Erhan Köseoğlu, konuşmasında otonom araçların sektörde yıkıcı bir etkiye sahip olacağını belirtti. Ford Otosan’ın otonom kamyon projelerine dikkat çeken Köseoğlu, şirketin bu alanda önemli adımlar attığını ve otonom sürüş teknolojilerinin gelecekte hareketlilik alanını köklü bir şekilde değiştireceğini ifade etti. Dijital dönüşüm ve müşteri odaklı yeni iş modelleri üzerinde çalıştıklarını kaydeden Köseoğlu, akıllı hareketliliğin şehirlerde daha verimli bir trafik yönetimi sağlayacağını belirtti.

François E. Guichard: "siber güvenlik önlemleri bu konuda kritik bir role sahip"

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Otonom ve Bağlı Araçlar Çalışma Grubu Sekreteri François E. Guichard, akıllı hareketliliğin başarısında bağlantı teknolojilerinin önemini vurguladı. Guichard, özellikle 5G altyapısının otonom araçları yaygınlaştırmak için önemli olduğunu, ancak güvenlik gereksinimlerinin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. “5G, otonom araçların güvenliğini sağlamak için yeterince gelişmiş değil; siber güvenlik önlemleri bu konuda kritik bir role sahip” dedi.

Aziz Bülent Öncel: "Türkiye’deki trafik güvenliğini artırmayı hedefliyoruz"

Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Dairesi Başkanı Aziz Bülent Öncel, Türkiye’nin ilk Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) projesini masaya yatırdı. Bu projeyle birlikte Türkiye’deki trafik güvenliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Öncel, “K-AUS projeleri sayesinde şehirlerimizde daha güvenli, çevreci ve verimli ulaşım sistemleri oluşturabileceğiz” şeklinde konuştu. Öncel, bu projelerin altyapı ve yazılım gelişmelerine önemli katkılar sunacağını ifade etti.