Bridgestone’dan Annelere “Varınca Ara” Bridgestone’dan Annelere “Varınca Ara”

Panele ev sahipliği yapan Borusan Otomotiv ve BMW Türkiye'nin BMW MINI ve BMW Motorrad Genel Müdür Yardımcısı Can Mete Paker, otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik çalışmaları ve vizyonu hakkında bilgi verdi.

istanbul ekonomi zirvesiModeratörlüğünü gazeteci Hakan Çelik’in gerçekleştirdiği panelde BMW, MINI ve BMW Motorrad Genel Müdür Yardımcısı Can Mete Paker, Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, Yuvam Dünya Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz ve IPSOS Marka Yönetimi Ülke Sorumlusu Yasemin Özen Gürelli otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik çalışmaları ve vizyonu hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de elektromobilite konusunda bundan 10 yıl önce çalışmalara başladıklarını ve bu alanda lider sorumluluğuyla sektörel dönüşüm için çalışmalar yaptıklarını belirten BMW MINI ve BMW Motorrad Genel Müdür Yardımcısı Can Mete Paker, "Tüketicilerin karbon farkındalığı arttıkça, çevreye negatif etkisi en az olan ürünlere yönelimleri de paralel olarak artıyor. Yeni regülasyonların yanında otomotiv sektöründeki elektrifikasyon dönüşümü, tüketicilerin de eğilimleriyle hızlanmaya başladı. Ancak konu sadece elektrikli araç kullanımı değil. Bu sürdürülebilirlik bilinciyle birlikte tüketiciler, fayda değer zincirindeki tüm süreçlere bakmaya başladılar. Böylelikle satın alınacak otomobilin yalnızca enerji tüketim boyutunu değil üretim süreçlerindeki enerji kullanımından ham madde ihtiyacına kadar her aşamasında sürdürülebilir bir yapı aranmaya ve talep edilmeye başlandı."

"Yeniden Düşün, Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür..."

"Borusan Otomotiv olarak Türkiye temsilcisi olduğumuz BMW Group'un dünya çapındaki tüm tesislerindeki üretimini tamamen karbon nötr hale getirmek üzere çalışmaları bulunuyor. Bunları; ‘RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE, RE:CYLCE” (Yeniden Düşün, Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür)’ yaklaşımı altında bir araya getiriyor. Projeksiyon doğrultusunda BMW Group'un hayata geçirdiği ve üzerinde çalıştığı birden fazla çalışması var. Elektrikli otomobillerde kullanılan kobalt, nikel ve alüminyum gibi materyallerin yüksek oranda tekrar kullanım potansiyellerini değerlendirmesi bunların en önemlileri arasında yer alıyor. Otomobil üretiminde çok önemli bir yere sahip olan çeliğin üretimi için karbonsuz ve yenilikçi teknolojilere yatırımlar yapıyor. Ayrıca daha az CO2 salınımı sağlayan vegan deri döşeme uygulaması, biyolojik bazlı hammaddeler, yüzde 100 geri dönüştürülmüş sentetik deri kullanımını artırıyor" dedi.

“Elektrifikasyon Dönüşüm Platformu (EDP) ile süreci hızlandıracağız”

Can Mete Paker, iklim değişikliğinin yarattığı negatif etkileri düşük karbonlu bir gelecekte dengelemek ve sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini yaygınlaştırmak için sektördeki eksiklikleri tamamlamak gerektiğini belirterek, “Borusan Otomotiv olarak elektrifikasyon dönüşümünü sağlam temellere oturtmak ve hızlandırmak üzere Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliği ile "Elektrifikasyon Dönüşüm Platformu" oluşturduk. Elektrifikasyon Dönüşüm Platformu; düşük karbonlu bir gelecek hedefi ile Türkiye’de elektrifikasyon dönüşümünün hızlandırılması için ilgili tüm paydaşları bir araya getirerek, eksikleri, ihtiyaçları ve bu doğrultudaki hedefleri belirleyip kapsayıcı yaklaşımlarla çözüm önerileri ortaya koyan bir ortak çalışma platformu olacak. Kamu kurumları merkezde olmak üzere otomotiv sanayi, enerji üretim şirketleri, akaryakıt istasyonları, şarj istasyonu ağları, dernekler, sivil toplum kuruluşları gibi dönüşümün tüm ayaklarında rol oynayan paydaşları kapsayacak bu platform ülkemizde sürdürülebilir ulaşımın geleceğini şekillendirecek." dedi.

Editör: Rezzan Alavant